
CITY OF CALISTOGA 
 

STAFF REPORT 
 
TO: CHAIRMAN MANFREDI AND MEMBERS OF THE 

PLANNING COMMISSION 
 
FROM: KEN MACNAB, SENIOR PLANNER 
 
MEETING DATE: FEBRUARY 13, 2008 
 
SUBJECT: REVIEW OF LOT COVERAGE STANDARD IN CITY 

ZONING ORDINANCE 
 

 
 

REQUEST: 1 

 2 

Policy Interpretation (P 2008-01): Confirm staff’s interpretation of the City’s 3 

Zoning Ordinance as it relates to the purpose, definition and measurement of lot 4 

coverage standards for buildings and structures within residential zoning districts. 5 

 6 

BACKGROUND: 7 

 8 

At the request of Commissioner Coates, staff has prepared the following report 9 

addressing the City’s lot coverage standard. The purpose of this report is to 10 

review and confirm staff’s interpretation regarding the application and 11 

measurement of lot coverage standards for buildings and structures within 12 

residential zoning districts. Establishment of consistent practices for applying and 13 

measuring the lot coverage standards will provide clear direction to the public 14 

and residential property owners. 15 

 16 

Zoning 17 

 18 

Zoning is one of the primary tools used to implement General Plan land use 19 

directives.  The General Plan describes the physical character and development 20 

intensity of desired land uses within the City and contains corresponding goals, 21 

objectives and policies to guide implementation.  The Zoning Ordinance 22 

establishes zoning districts and land use regulations that direct development as 23 

envisioned by the General Plan.  Zoning controls the type and intensity of land 24 

uses, sets forth procedural requirements for establishment of land uses and 25 

identifies specific standards for new development.   26 

 27 

 28 

 29 
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Lot Coverage 30 

 31 

Lot coverage is one of several zoning standards used to regulate the intensity of 32 

site development (others standards include minimum lot area, height limits, floor 33 

area ratio and setbacks).  Specifically, lot coverage regulates the amount of lot 34 

area that can be developed with buildings or structures.  It is expressed in terms 35 

of a maximum percentage and is calculated based on the size of the lot.   All but 36 

one of the City’s residential zoning districts contains a maximum coverage 37 

standard.  Table 1 below summarizes maximum lot coverage by zoning district 38 

category.   39 

 40 

TABLE 1 41 

 42 

Zoning District 
Max. 

Coverage (%) 

RR  Rural Residential 30 

R1  Single-Family Residential 30 

R2  Multiple-Family Residential none 

R3  Residential / Professional 40 

MHP  Mobile Home Park 50 

CC  Community Commercial 60 

DC  Downtown Commercial 80 

 43 

 44 

Measuring Lot Coverage 45 

 46 

Lot coverage is defined by Section 17.04.422 of the Calistoga Municipal Code 47 

(CMC) as follows1: 48 

 49 

“The total ground area of a site occupied by any building or 50 

structure, as measured from the outside of its surrounding external 51 

walls or supporting members. Lot coverage includes exterior 52 

structures such as stairs, arcades, bridges, covered parking, eaves 53 

projecting greater than 24 inches from a building, and permanent 54 

structural elements protruding from buildings including overhanging 55 

balconies, oriel or bay windows, stories which overhang a ground-56 

level story, and covered carports.” 57 

 58 

                                       
1 For comparison, the cities of Napa and St. Helena define lot coverage as” the land area 

covered by all buildings or structures on a lot, including all projections except eaves. Decks or 
other structures with an elevation of eighteen (18) inches or less above finished grade shall not 
be considered as contributing to lot coverage.” 
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Lot coverage is measured by tabulating the area of a site that is occupied by a 59 

building or structure.  Section 17.04.090 of the CMC defines a building as: 60 

 61 

“Anything constructed or erected for the support, shelter or enclosure of 62 

persons.” 63 

 64 

The term “structure” is not defined in the CMC.  The CMC does provide a 65 

definition for “Accessory Structure” (Section 17.04.020), which is applicable to 66 

both accessory buildings and structures: 67 

 68 

"Accessory building or structure" shall mean a detached building or 69 

structure which is subordinate and incidental to that of the primary 70 

building or structure on the same parcel of land, excluding second 71 

dwelling units which are regulated by Chapter 17.37 CMC. An 72 

accessory building or structure shall comply with the provisions of 73 

accessory structure standards contained in CMC 17.38.050.” 2 74 

 75 

For the purposes of this discussion the difference between buildings and 76 

structures should be understood because both terms are included in the 77 

definition of lot coverage.  Primary buildings house the principal use of a 78 

property.  In residential zoning districts primary buildings would include single-79 

family detached homes or a multi-unit apartment.  Accessory buildings typically 80 

houses secondary or ancillary uses of a property.  Examples would include a 81 

second unit, guest room or pool house. Structures are similar to accessory 82 

buildings in that they too can also provide for secondary or ancillary activities, but 83 

are distinguished from a “building” in that they are not built or designed for 84 

human habitation.  Examples of an “accessory structure” would include a garage 85 

or carport, a covered patio, a barn, a workshop, a greenhouse or storage shed.   86 

 87 

Compliance with Lot Coverage Standard 88 

 89 

To determine compliance with established lot coverage standards, the total 90 

ground area of a site that is occupied by a building or structure (as defined 91 

above) is tabulated and then compared with the area that is allowed to be 92 

occupied pursuant to the maximum percentage established for the zoning district.  93 

 94 

DISCUSSION: 95 

 96 

The lot coverage standard is one of several zoning tools used to regulate the 97 

built environment.  As shown in Table 1 above, the City’s lot coverage standards 98 

vary from area to area depending on the type of use and the desired character of 99 

                                       
2
 The cities of Napa and St. Helena define structure as “anything constructed or erected, except 

fences, the use of which requires permanent location on the ground or attached to something 
having a permanent location on the ground.” 
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the area.  Less lot coverage is allowed in single-family neighborhoods in order to 100 

maintain a less intense development pattern, to allow a certain degree of 101 

openness (exposure to light and air), and to minimize physical and visual 102 

intrusion.  Higher density residential and commercial areas are allowed greater 103 

coverage to accommodate the more intensive nature and needs of these forms 104 

of development.  The establishment of lot coverage standards specific to the type 105 

of use and/or desired character of the area is consistent with and implements 106 

General Plan land use directives. 107 

 108 

The Planning and Building Department’s historic practice for measuring lot 109 

coverage has generally been to count the ground area of any building or 110 

structure that is subject to setback requirements.  Examples of improvements 111 

that are typically counted towards the coverage standard include: new buildings 112 

or building additions, covered patios or carports, workshops and storage sheds.  113 

Structures that are less than 18 inches in height are typically NOT counted as 114 

coverage.  Examples of such structures would include in-ground pools or 115 

jacuzzis, decks and uncovered patios.  Staff believes the Department’s practice 116 

is consistent with adopted definitions, does not unduly restrict use and enjoyment 117 

of property, and is respectful of the use and enjoyment of adjacent properties by 118 

neighboring property owners. 119 

 120 

Recently, the Planning and Building Department received a residential building 121 

permit that included a 15 by 25 foot patio area with an overhead gabled trellis.  122 

Staff concluded that the design and height of the patio trellis met the definition of 123 

an accessory structure and that the ground area occupied by the trellis structure 124 

should be counted as coverage.  Staff’s conclusion was questioned on the basis 125 

that a trellis is an open air structure and should not be counted as coverage 126 

because it does not “cover” the ground below it (like a covered patio or carport 127 

would).   This position assumes that the purpose of the lot coverage standard is 128 

solely to limit the amount of roofed coverage on a site and does not take into 129 

consideration the other purposes served by the lot coverage standard (such as 130 

providing for a certain degree of openness or minimizing physical and visual 131 

intrusions).   132 

 133 

As a result of this instance, staff is seeking Commission confirmation regarding 134 

the department’s interpretation of the purpose of the lot coverage standard and 135 

its current practices in application and measurement. 136 

 137 

RECOMMENDATION 138 

 139 

Staff recommends that the Planning Commission review and confirm staff’s 140 

interpretation of the City’s lot coverage standards. 141 

 142 


